ONEGAI SHIMASU: Ве молам да вежбате со мене. Се користи секогаш на почеток на вежбањето и започнување на вежбата со партнерот. Овие зпорови во зависност од местото на користење добиваат посебно значење.

(DOMO) ARIGATO GOZAIMASHITA: (Многу) Ви благодарам. По вежбањето со партнерот си заблагодарувате еден со друг за помошта при вежбањето.

DOZO: Повелете - По завршеното објаснување, инструкторот вели да започнете со вежбање.

SUVATTE: Седнете.

DOJO: Место за вежбање јапонски вештини коишто завршуваат на ДО.

DOGI: Облека со којашто се вежбаат ДО вештините. Составена е од: горен дел, долен дел и појас.

MOKUCO: Овој зпоб се користи за краткотрајна медитација којашто се изведува на почетокот и на крајот на часот.

MOKUCO JAME: Престанување на краткотрајната медитација.

REI: Поздравување.

Надвор од гореспоменатите зборови ќе чуете и уште многу нови непознати зборови, поголем дел се однесуваат на техниките коишто со текот на вежбањето ќе ги осознаете. Потребно е само упорност и трпение. :)